sunnuntai 28. syyskuuta 2014

11. Ravinnontuotanto

Ravinnontuotanto tarkoittaa ihmisen ravinnon saantia eri puolilla maailmaa. Suurimman osan ravinnosta ihminen saa kasveista, esimerkiksi viljoista, joista yleisimpiä ovat riisi ja vehnä. Vain muutama prosentti ihmisen ruokavaliosta on liharuokaa. Tärkeimpiä tuotantoeläimiä ovat siipikarjanauta ja sika.
1. Luomuviljely Ruotsissa
1.1 Katsaus luonnonmukaisen maatalouden
Ruotsin pinta-alasta, 450 000 neliökilometriä, puoli on metsien peitossa. Sen peltoa on ainoastaan ​​2 800 000 hehtaaria, noin seitsemän prosenttia koko maa-alasta. Leuto ilmasto on suotuisa maatalouteen, kylmät talvet (jotka estävät tartuntoja monia tuholaisia) ja lämpimät kesät (ja päivän pitkä auringonvalo) mahdollistaa tuotannon korkean laadun vihanneksia ja marjoja. Kuitenkin maatalouden olosuhteet vaihtelevat paljon eri alueiden välillä, mikä näkyy siinä, että metsätilat Skånen eteläpuolella sijaitsee enintään 100 päivää pidempi kasvukausi kuin metsätilat kaukana pohjoisessa.
Luomuviljely on vuodesta noin 1990 tullut yhä tärkeämpi tekijä kansallisen maatalouspolitiikan. Vuonna 1994 Ruotsin parlamentti asetti tavoitteeksi, että vuoden 2000 loppuun mennessä kymmenen prosenttia peltojen tulisi olla luonnonmukaisesti. Tavoite saavutettiin, itse asiassa yksitoista prosenttia Ruotsin peltoalasta oli vuonna 2000 joko luomu tai käytti kansallisen tukiohjelman luomuviljely, korkeimmat osuus EY: n alueella.
Ruotsin hallitus käynnisti uuden kokonaistavoite lopussa 1999-20 prosenttia orgaanisen mailla vuonna 2005 Samalla Ecological Farmers Association asettaneet tavoitteeksi, että tarkoittaa sitä, että vuoteen 2010 mennessä 30 prosenttia kaikista viljelymaan tuotannon olisi oltava luomua.
Kuitenkin Ruotsin määräysten mukaisesti, tuotteet valmistetaan näillä metsätilat saa markkinoida tai myydä "luonnonmukainen", jos viljely on sertifioinut tahansa kaksi virallista kansallisten elinten valvonta luonnonmukaisen maatalouden, KRAV ja Demeter. Näistä Krav on hallitseva tarkastuksen organisaatiota. Useimmat Demeter jäsenistä on myös Krav.
Maa-ala Krav ohjaus oli 139 000 hehtaaria lopussa 2000 vastaa 5,1 prosenttia koko viljelysmaata (lukuun ottamatta pysyvän laidunmaat).
Ruoho ja apila leis, kuten vihreillä lannan ja kesanto kentät, miehittää suurimman osan sertifioitu KRAV-mailla, noin 67 prosenttia, kun taas loput pääasiassa koostuu mailla viljantuotannolle (noin 30 prosenttia). Vain pieni osa, eli 1,5 prosenttia, käytettiin hedelmien ja vihannesten (katso taulukko 1.2).
Noin 3 300 Ruotsin tilat olivat lopussa 2000 sidoksissa valvontajärjestelmää KRAV, joista noin 10 prosenttia oli tuottavassa hedelmien ja vihannesten.
1.2 Orgaaniset hedelmien ja vihannesten tuotanto
Vuoden 2000 koko viljelysmaan alasta Krav-sertifioitu hedelmien ja vihannesten tuotanto oli 2 300 ha, josta yli 90 prosenttia on alle vihanneksia.
1.2.1 Tuotanto hedelmät ja marjat
Kaupallinen tuotanto orgaanisen hedelmät ja marjat kuuluvat noin 210 ha vuonna 2000, josta hedelmien osuus oli 65 ha ja marjoja 145 ha. On ollut tuotannon väheneminen alueella viime vuosina, mutta koska korkeampia tuottoja, todellinen tuotantomäärä on ollut suhteellisen vakaa.
Omenat on tärkein kaupallinen hedelmä tuote, mutta pieniä määriä päärynät, luumut, kirsikat, ja Whitehart kirsikat ovat myös viljellään.
Tällä hetkellä on vain kaksi kaupallista tuottajaa orgaanisten omenoita Ruotsissa. Kokonaistuotanto kaupallisen omenoita on noin 20 000 tonnia vuodessa, josta luomutuotteita osuus 1-2 prosenttia (200-400 tonnia). 3-5 vuoden kuluessa, osuus nousisi 2-4 prosenttia, mukaan yksi johtavista jakelijoille. On huomattava, että lisäksi kaupallisten kasvattajien on myös merkittävä tuotannon kotimaista omenaa kotimaista kulutusta, noin 50 000 tonnia.
Johtuen alhaisempaan tuottoon, on arvioitu, että kustannukset tuottaa orgaaninen omenat on 75-100 prosenttia suurempi kuin perinteisten.
Luomuviljojen marjoja on lähes kokonaan koostuu mansikoita, joka on hyvin perinteinen ruotsalainen jälkiruoka kohta, varsinkin kesäaikaan.
1.2.2 Tuotanto vihannekset
Luonnonmukaisesti ulkona kasvatetut vihannekset osuus on noin 5-6 prosenttia koko maatalousmaan ala tuotannon ulkona kasvatetut vihannekset Ruotsissa. Kuitenkin, koska saanto orgaanisten vihannesten tuotanto on keskimäärin 65-75 prosenttia saannon tavanomaisessa tuotannossa, todellinen osuus vihannesten tuotanto on pienempi, noin 3.5-4 prosenttia.
Vuodesta 1997 lähtien käytetty ala kasvaa orgaanisia vihanneksia on osoittanut suhteellisen vaatimaton laajentumista, eli noin 8 prosenttia. Kuitenkin, koska nousu tuotokseen, todellinen tuotannon kasvu on huomattavasti korkeampi.
Vuonna 2000 tuotanto orgaanisia vihanneksia kattaa ala on 2 100 hehtaaria, josta yli 80 prosenttia (tai 1 700 ha) käytettiin kasvaville perunat ja porkkanat. On arvioitu, että orgaaninen perunat osuus on noin kolme prosenttia kaikista perunan viljelyala. Loput 400 hehtaaria käytettiin pääosin tuotannon punajuuri, sipuli, kaali, lanttu, herneet, nauriit, piparjuuri, purjo, ja squash. Näiden tuotteiden, punajuurta ja herneet on tarkoitettu lähinnä kotimaisen elintarviketeollisuuden.
Ilmasto-olosuhteiden vuoksi, kuten tomaatti, kurkku ja jäävuorisalaatti on vaikea kasvaa orgaanisesti Ruotsissa, mikä selittää avomaantuotannolle näistä asioista on hyvin rajallinen. Toisaalta, tuotanto näiden erien kasvihuoneissa on tärkeämpää.
Orgaaninen kasvihuoneet kattoi noin 80 000 neliömetriä vuonna 2000, josta 90 prosenttia koostui tomaatteja ja kurkkua. Muita tärkeitä kasvihuone tuotteet ovat vihreää paprikaa, salaattia ja tuoreita yrttejä.
Koko viljelyala kasvihuoneissa, luonnonmukaisen tuotannon osuus kuusi prosenttia. Kuitenkin johtui tuotokseen, orgaaninen osuus tuotannosta on vain neljä viiteen prosenttiin. Jotkut tuotteet on suurempi osuus, kuten tomaatteja, joiden osuus viisi vaille kuusi prosenttia tomaatin tuotantoon.
Yksi kasvihuone tuoteryhmään on viime parin vuoden aikana osoittanut hyvin suurta lisäystä, eli orgaanisia vihanneksia kasvatetaan, jaetaan ja myydään kuluttajille ruukuissa. Tuotevalikoimaan kuuluu noin 25 eri tuotetta, joista 45 prosenttia koostuu persilja, tilli ja ruohosipuli, 30 prosenttia erilaisia ​​salaattia, ja 20 prosenttia tuoreita yrttejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti